Dette er Lisbeths egen beretning om hendes vej fra daglige smerter i knæet til igen at kunne løbe på ugentlig basis, hvordan hun helt er sluppet for de trælse smerter.

 

Lidt om mig, min passion og min problemstilling:

Siden jeg var 12 år har orienteringsløb været min passion – at løbe på tværs i terrænet og samtidig holde styr på kort og kompas er den ultimative fritidsbeskæftigelse for mig. Det sociale fællesskab i sporten er prikken over i’et. Det har altid været vigtigt for mig at leve sundt og holde mig i nogenlunde god form.

Men efter en løbetur i februar 2014 mærkede jeg for første gang, at det gjorde ondt i knæet efter træning. Det var kort efter min 50 års fødselsdag, og der blev ikke sparet på de sjove bemærkninger fra ”vennerne”. Sådan nogle smerter skal da løbes væk, tænkte jeg - og så fortsatte jeg med at løbe et par måneder. Løbeturene blev stadig kortere, mens smerterne blev kraftigere.

I maj måtte jeg opgive at løbe, og jeg gik til ortopædkirurg og blev scannet. Dommen var klar: Minisken i det ene knæ var revnet og kanterne i minisken var flosset. Ortopædkirurgen på privathospitalet havde 2 forslag til løsning: Enten skulle jeg opereres, eller også skulle jeg have en indsprøjtning (vist nok med binyrebarkhormon). Jeg kunne ikke lide tanken om hverken operation eller indsprøjtning – så jeg spurgte ortopædkirurgen, om der ikke var mulighed for, at det kunne trænes væk? Jo, det kan da godt være, svarede han. Så besluttede jeg mig for, at jeg ville give mig selv en sæson uden løb, og i stedet fokusere på at få knæet i orden. Ortopædkirurgen må finde en anden patient at tjene sine penge på…

Ved et tilfælde stødte jeg på Lasse og Mikkel fra Wholebodychallenge IVS, og jeg lavede en aftale om mit genoptræningsforløb med dem. De forsøgte ikke at sælge mig en hurtig løsning – tværtimod fik jeg stillet i udsigt, at der nok ville gå omkring 8 mdr. inden jeg kunne begynde at løbe igen.

 

Genoptræning med elastik

Elastikken blev anvendt meget og med stor succes!

 

Genoptræningsforløbet:

Genoptræningen startede den 15/7. I hele forløbet har Mikkel og Lasse været klar med gode råd og opmuntring. I starten virkede det lidt underligt, at jeg skulle lave f.eks. Push Ups og mavebøjninger for at optræne mit knæ, men jeg kom hurtigt til at værdsætte, at hele kroppen blev trænet. Og når jeg alligevel skulle lave genoptræning sørgede Lasse for, at jeg også fik trænet min skulder, som aldrig er blevet i orden efter at være brækket for nogle år siden – det var bare bonus i min træning.

I februar 2015 løb jeg sammen med Lasse den første rigtige tur – dvs. mere end en lygtepæl af gangen. Hele 1500m, i løbe/gå-intervaller på et minut. Det var fantastisk! Jeg løb alt for hurtigt, det bemærkede Lasse selvfølgelig straks, og vi fik reguleret det til en passende løbehastighed. En hastighed jeg stille og roligt nu selv kan regulere alt efter, hvor hårdt jeg kan og skal træne. Siden den første løbetur i februar er mine ture gradvist blevet længere. Jeg kombinerer det stadig med genoptræning og cirkeltræning.

Genoptræning foregik hjemme

Det var en kæmpe hjælp at have en Personlig Træner ved hånden under forløbet.

 

Og endelig, den 2. april, kunne jeg for første gang i cirka ét år, snøre mine crosssko og løbe en kort tur i skoven med kort og kompas. Følelsen kan ikke beskrives!

Lasse og Mikkel lavede et genoptræningsprogram som virkede, og som jeg rent teknisk kunne finde ud af at følge. De fulgte mig tæt i hele forløbet og formåede at få mig til at forstå, at jeg ikke kunne forcere processen. Lasse og Mikkel har hele vejen leveret topprofessionel rådgivning og uvurderlig støtte, en rådgivning som har været alle pengene værd og meget mere til. Jeg vil til enhver tid anbefale WBC til enhver der værdsætter professionel hjælp. Med hjælp fra Lasse og Mikkel kan jeg igen dyrke den bedste sport jeg kender: Orienteringsløb.

//Lisbeth Madsen

Lisbeth kom tilbage til sit orienteringsløb